Slipguide av Mats

UNDER KONSTRUKTION!! TEXT TILLKOMMER VARTEFTER!

Alla eggverktyg måste underhållas för att du skall uppnå ett bra resultat samt att det skall vara kul och minst möjliga slit. Dessutom måste i princip alla eggverktyg fixas direkt från lådan då du köpt verktyget.

På denna sida finns tips o trix om hur du skärper/slipar dina verktyg. All text skrivs av mig och åsikterna är mina egna och men jag hänvisar även jag till andra människor/sidor som jag tycker är vettiga.

Kom ihåg: När det gäller just slipning/skärpning så finns det inte ETT korrekt sätt utan det finns flera. Dels beror det på vad som slipas och vad det skall användas till samt egna preferenser.

  • Lite terminologi så att ni lättare förstår vad jag syftar på i texten:
  • Coarse = Grovjobb
  • Sharpening = Slipning/skärpning
  • Honing = Polering
  • Grit = Kornstorlek i stenen
  • Burr = Överbliven metall som bildar et “skägg” på baksidan av slipsidan.
  • Flattening = Planing av sten
  • Whetstone = Bryne/Vattensten

3-stegs metoden:

1 – (eng;Coarse) Grovarbete. Du slipar bort skåror, tar bort hack eller första steget på ett nytt verktyg. Grit: 100-400.

2 – (eng;Sharpening) Slipning/skärpning. Ett verktyg som redan är korrekt och helt men behöver sin slutfinish. Grit:  700-3000.

3 – (eng;Honing) Polering. I detta moment tar man även bort “burret” som blir då man slipar/skärper. Grit: över 3000.

3 SNABBA:

  • Arbeta över hela stenen så skjuter du upp “urholkningen och därmed skjuter planingen på framtiden!
  • Lämna inte en vattensten permanent i vatten!
  • Aldrig olja på en vattensten!

Tips:

  • “En rak egg är inget att sträva efter”!

Jag menar att t ex stämjärn eller ett hyvelstål inte skall vara 100% raka eggar. Framför allt ett hyvelstål är det en stor fördel att eggen är något konvex så att inte kanterna gräver ned sig i träet. Du undviker fula spår! Ett stämjärn lika så men inte fullt så konvext, bara några drag extra uti i kanterna.

 

Vi börjar med val av utrustning!

Maskiner:

Det finns en uppsjö av maskiner och jag har testat några men känner att jag föredrar att utföra slipning för hand av några orsaker: kostnad, energiförbrukning (miljöaspekten), enkelheten, portabelt. Jag går inte in på märken, för & nackdelar etc utan lämnar detta område helt! Det är bättre att ni lär er slipa för hand då ni alltid kan ha stenar med er i “fält” och få ett perfekt resultat.

Stenar:

Det finns många som tillverkar stenar och flera är bra. Jag har testat många märken, och har en förkärlek till de japanska och jag faller alltid tillbaka till Suehiro.

Det finns flera typer av “stenar”. I korta drag:

  • Naturliga stenar är just sten från naturen som har egenskaper som passar för att slipa stål. T ex Japan och Belgien är några länder som utmärkt sig för dessa stenar och det finns fortfarande att köpa. Nackdelar: dyrt och ingen jämn kvalitet och något svårbedömt “grit”. De ersätts mer och mer av
  • syntetiska “stenar” som är billigare och har en väldigt jämn kvalitet. Det finns också olika hårdheter på stenarna och Suehiro är medium/hård. Syntetiska stenar är prisvärda, exakt grit och ger snabbt resultat.
  • Diamantstenar har en stor fördel med att de håller planheten länge och att de avverkar material snabbt.

Jag rekommenderar följande:

  • Diamantsten för första steget – coarse, där man skall reparera ett verktyg samt till att plana en vattensten.
  • Vattensten för steg 2 och 3.
  • Oljestenar är ingenting jag använder eller rekommenderar. mest för att jag inte ser någon fördel alls.

Tips:

  • Det är bättre att ni lär er slipa för hand då ni alltid kan ha stenar med er i “fält” och få ett perfekt resultat.

Slipjiggar:

Jag anser att en slipjigg är en bra investering. Framför allt för kontinuitet och kanske inte för att vinkeln skall vara exakt 25 grader. De 2 jiggar jag rekommenderar är Veritas Mark II samt Lie Nielsen. Köp inte en billig var du än gör! Kvalitet lönar sig. En nackdel med Veritas guide är att det finns en risk för att stålet vrider sig under arbetet, speciellt om översidan inte är 100% plan. Var försiktig! Lie Nielsens är främst avsedd för deras egna verktyg men fungerar för många olika. Fördelen är att “käftarna” är parallella. Om sidorna på stålet inte är perfekt; kör Veritas jigg!

Eggvinklar:

Vilken vinkel du bör ha avgörs av vilket virke du arbetar i men rent generellt kan jag rekommendera att grundvinkel på 25 grader (vilket de flesta verktyg levereras med) som är ok för det mesta jobbet. Annars testa:

Stämjärn: 20-30 grader

Hyvelstål: 25 grader

För en trim/putsvinkel på ett stämjärn kan man gå så lågt som 20 grader.

Ett stämjärn för t ex Timber Frame kan mycket väl vara 30-35 grader, då man använder mera kraft för att avverka större mängder trä-eggen håller längre!

Tips:

  • Tänk på att en lägre vinkel ger en känsligare egg som blir slö snabbare!

En s.k microbevel förlänger eggens livslängd en hel del vilket gör att du kan jobba längre utan att slipa! Alla mina eggverktyg har en microvinkel på ca 5 grader!

 

Var börjar man?

Förberedelser

Vattenflaska eller plastbalja, max 30cm

Bommulstrasor

Extrautrustning: Stropp av hästbak!

Köplista No 1 (capris 2.000:-)

Köplista No 2 (capris 2.500:-)

 

Skaffa en skiva en t ex slipad granit i storlek 30x30cm eller en laminerad glasskiva. Slippapper, vanligt sandpapper går fint, med kornstorlek 80 samt 120 samt t ex spraylim. Du limmar fast en remsa med vardera papper nära sidorna. Remsorna kan vara ca 10x20cm. Dessa papper använder du för steg 1- initial slipning eller reparation.

 

Baksidan skall vara plan och det är utan tvekan det viktigaste att göra först! Är det mycket repor, börja med sandpapper, annars går till diamantbrynet eller 1000-stenen och börja med att plana. Det är viktigt att eggens omedelbara närhet är plan och inte hela baksidan. När du fått upp en helblank yta så är denna sida klar.

Nu är det dags att börja med eggen. Montera stålet i en jigg, välj vinkel.Håll jiggen stadigt och använd inte för mycket kraft. Arbeta fram och tillbaka och skapa en fin, jämn egg.När du uppnått vinkeln så är det dags för 6000 och poleringen. Om det finns burr så börja med att ta bort stålet ur jiggen och dra baksidan mot stenen försiktigt mot dig.

 

Bra länkar:

https://www.popularwoodworking.com/wp-content/uploads/SharpeningPlaneIronsandChisels.pdf